Inspiracje kulinarne: Kopytka pod włoskim niebem, Kuchnia Polki

Kopytka
pod włoskim niebem 

Przenieś się w klimat słonecznej Italii dzięki niezwykłej interpretacji szpinakowych kopytek!

To danie łączy tradycyjną polską recepturę z lekkością włoskiej kuchni. Soczyste pomidory, świeża bazylia i kremowy sos mascarpone sprawią, że kopytka zyskają zupełnie nowy, oszałamiający włoski charakter.

Składniki:

  • 450 g kopytek szpinakowych Kuchnia Polki
  • 250 g świeżych pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera mascarpone
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 50 g prażonych orzechów pinii
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • Starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Kopytka ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie delikatnie
    podsmażyć na patelni na złoty kolor
  2. Pomidorki pokroić na ćwiartki
  3. Na patelni zeszklić drobno posiekany czosnek
  4. Dodać pomidorki i krótko podsmażyć
  5. Dodać mascarpone, dokładnie wymieszać tworząc kremowy sos
  6. Kopytka ułożyć na talerzu, polać sosem
  7. Posypać bazylią, orzechami pinii i parmezanem
Inspiracje kulinarne: Kopytka pod włoskim niebem, Kuchnia Polki
Inspiracje kulinarne: Kopytka pod włoskim niebem, Kuchnia Polki

Nasz produkt, z którego wykonasz kopytka pod włoskim niebem: