Kopytka
pod włoskim niebem

Przenieś się w klimat słonecznej Italii dzięki niezwykłej interpretacji szpinakowych kopytek!
To danie łączy tradycyjną polską recepturę z lekkością włoskiej kuchni. Soczyste pomidory, świeża bazylia i kremowy sos mascarpone sprawią, że kopytka zyskają zupełnie nowy, oszałamiający włoski charakter.
Składniki:
- 450 g kopytek szpinakowych Kuchnia Polki
- 250 g świeżych pomidorków koktajlowych
- 150 g sera mascarpone
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 50 g prażonych orzechów pinii
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
- Starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Kopytka ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie delikatnie
podsmażyć na patelni na złoty kolor - Pomidorki pokroić na ćwiartki
- Na patelni zeszklić drobno posiekany czosnek
- Dodać pomidorki i krótko podsmażyć
- Dodać mascarpone, dokładnie wymieszać tworząc kremowy sos
- Kopytka ułożyć na talerzu, polać sosem
- Posypać bazylią, orzechami pinii i parmezanem