Sałatka z pierogami

Sałatka z Pierogami 

To wyjątkowe i nowatorskie podejście do tradycyjnych polskich pierogów, które łączy w sobie znane smaki w zupełnie nowej, świeżej formie.

Ta sałatka to doskonały sposób na wprowadzenie pierogów do codziennego menu
w lekki i zdrowy sposób. 
Zamiast serwować pierogi klasycznie, jako danie główne, możemy połączyć je razem z chrupiącymi warzywami i aromatycznym sosem, tworząc kolorowe i apetyczne danie, które zaskoczy i zachwyci każdego.

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę pierogową – odkryjcie na nowo ulubione smaki w zupełnie innej odsłonie.

Składniki:

  • Pierogi z kapustą i grzybami 400 g lub pierogi ruskie 400 g
  • Mieszanka sałat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • Sok z połowy cytryny
  • Sos winegret (oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, sól, pieprz)

Przygotowanie:

  1. Podgrzać pierogi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie pokroić na połówki.
  2. Paprykę, ogórek i cebulę pokroić w cienkie paski, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  3. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, dodać warzywa oraz pokrojone pierogi.
  4. Polać sosem winegret i delikatnie wymieszać.
  5. Podawać jak najszybciej,  jako lekką kolację lub przystawkę.
Pierogi Kuchni Polki - ruskie oraz z kapustą i grzybami
Sałatka z pierogami

Nasze produkty, z których wykonasz sałatkę: